Potraviny, které nám pomůžou v boji proti chřipce a nachlazení
Chřipková sezóna je na vrcholu a také stoupá počet onemocnění způsobené různými formami virů a bakterií. Příčinou může být imunitní systém, který je v tomto období oslabený. Abychom naši obranyschopnost posílili, je třeba přizpůsobit naše stravování. V tomto chladnějším období je vhodné preferovat teplá jídla, která nás zahřejí, před těmi studenými a především navýšit množství potravin bohaté na vitamíny. V tomto období si můžeme dopomoci i vitamínovými doplňky jako je kolostrum a různé formy probiotik a prebiotik. Nikdy bychom ale neměli upřednostňovat pilulky před pestrou stravou. Abychom tělo ochránili před nežádoucími vlivy vnějšího prostředí, měli bychom přispět do našeho jídelníčku těmito potravinami.
Česnek
Česnek je nejrozšířenější přírodní antibiotikum, ale má i protivirové a protiparazitární účinky. Můžeme ho užívat jako prevenci i při prvních příznacích virózy. Ve starověku byl česnek dokonce považován za posvátnou rostlinu s posilujícími účinky. Je bohatý na kyselinu listovou, fosfor, hořčík, draslík, vápník a zároveň obsahuje i vlákninu inulin. Působí nejen proti bakteriím, virům a plísním, ale navíc podporuje trávení.
Křen
Křen je velmi účinným lékem na různá onemocnění i při prevenci. Obsahuje dokonce více vitamínu C než citrusové plody. Příznivě působí hlavně na plíce, tlusté střevo a ledviny. Usnadňuje odkašlávání, pomáhá při bolestech dutin, rýmě a posiluje imunitu. S ohledem na vitamín C je prospěšnější užívat křen v syrové formě. Pokud někomu vadí jeho štiplavost, lze konzumovat společně s nastrouhaným jablkem nebo červenou řepou.
Zázvor
Před blížící se sezónou chřipky bychom se kořenem zázvoru měli předzásobit. V tomto období nám podpoří naši imunitu. Má velmi silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Výrazně podporuje trávení, zrychluje střevní peristaltiku a pomáhá při nevolnostech a zažívacích obtíží. Zázvor také pomáhá utlumit bolest svalů a kloubů. Z čerstvého zázvoru si nejčastěji připravujeme čaj. Můžeme však použít i zázvorový prášek, který lze přidat do jídla např. do mrkvové nebo dýňové polévky.
Kysané zelí
Kysané zelí (pozor, ne sterilované) obsahuje velké množství vitamínu C,B a K a v předchřipkovém období bychom na něj neměli zapomínat. Jelikož je ze 70% tvořen náš imunitní systém především v tlustém střevě, je pro nás kysané zelí tou nejlepší volbou. Obsahuje bakterie mléčného kvašení – probiotika, která podporují tvorbu mikroflóry v našem střevě.
Citrusy
Většina z nás si spojuje vitamín C především s citrusovým plody, které jsou tradiční oporou imunitního systému. Působí proti bakteriím a virům a chrání před nachlazením. Vitamín C obsažený v citrusech také stimuluje činnost mozku, napomáhá hojení ran a je výbornou prevencí proti infarktům a mozkovým příhodám.
Červená řepa
Červená řepa nebývá u nás příliš oblíbená, přesto se však řadí mezi nejzdravější druhy zeleniny. V podzimním období ukládají rostliny svou energii do kořenů, a proto je červená řepa doslova nabušená vitamíny B a C. Dále obsahuje hořčík, zinek, draslík a další prospěšné látky. Červená řepa navíc pomáhá při infekci dýchacích cest, odstraňuje zácpu, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Červenou řepu je vhodnější konzumovat v syrovém stavu např. smoothie. Výbornou volbou je i polévka boršč. Červenou řepu můžeme případně i upéct a podávat jako přílohu k masu, rybám, do salátu, pomazánek, k sýrům apod. Pozor, sterilovaná řepa již nemá takové účinky jako řepa syrová či vařená.
Potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny